nystekt brød overskrift

Etter at min Elskede hadde en lei tendens til å treffe faste objekter når bilen stod i revers, kom uttrykket – “se han rygger” i hus. Nu er det åpenbart  - “se hun baker”.
Vel da var det godt å kunne imponere med et ekte bloggbrød.

Bloggbrød for dette deilige brødet har flydd med vinden matblogger verden over – og de av oss som liker slike blogger har lest mange versjoner den siste tiden.
Brødet er herlig lettvint og et veldig velsmakende brød som har slått godt an hjemme hos oss. Bestillinger for kommende weekender er allerede mottatt.

Til et brød trenger du;

500 gr           vanlig hvetemel
1/4 ts             tørrgjær
1 1/4 ts         salt
400 ml          vann

Hell melet i en bolle, bland i gjær og salt hver for seg med en skje. Hell over vannet (litt lunkent) og bare rør deigen lett sammen.
Deigen  er løs og du skal ikke blande ingrediensene godt, bare få deigen sammen.
Dekk bollen med plast og gjerne et kjøkkenhåndkle og glem den .
deigen er rørt sammen 2

Denne deigen skal heve et sted mellom 12- 18 timer – jeg brukte 18 og det ble kjempefint. Bare planlegg når du skal bruke brødet. Mitt ble satt på ettermiddagen dagen før og vi skulle ha det til middag dagen etter.

Når deigen er ferdig hevet ser den slik ut. Tynn og med bobler.
ferdig hevet 4
Perfekt.

Legg godt med mel på benken og bare hell deigen ut på melet. Her skal det ikke knas.
melet bord 5

Bare brett halvparten av deigen over, snu deigen og brett engang til motsatt. Deretter flytt den over på et godt melet rent bomullshåndkle. Pass på å få skjøten ned på brødet ned.
i kjøkkenhåndkle 6

La den heve inni håndkleet på benken i 2 timer. Når det gjenstår 30 minutter setter du en kjele med lokk inn i ovnen som er varmet opp til 230 grader. Nest nederste rist og du behøver ikke smøre kjelen, ihvertfall ikke den jeg brukte.
Vedr kjelen så kan du bruke en støpejernskjele hvis du har eller en som min – det viktigste er at alle deler av den tåler 230 grader og den må ha lokk.
Min kjele er 20 cm ( takk for rådet, Madicken).

Her slutter den delen barn kan hjelpe til med – for nå blir det varmt.

Når kjelen er glovarm, ta den forsiktig ut. Bare velt den ferdig hevede deigen over i kjelen, nå med skjøten opp.
Sett i ovnen med lokk på i 30 minutter, deretter tar du lokket av og steker brødet ferdig til det er pent og brunt. Det siste  delen tar ca 25 minutter i min ovn.
ferdig 7

Velt brødet ut på en  rist og la det avkjøle før du skjærer i det.
Dette brødet er så godt at det får ben å løpe på, herlig sprø skorpe og faktisk også deilig ristet dagen etter.
brød til avkjøling 8

Det er Jim Lahey i The Sullivan Street Bakery som har laget oppskriften for The New York Times. Med video til nytte , men min inspirasjon kommer fra to knakende gode norske matblogger jeg gjerne vil dele med dere.
Madicken og Mat på bordet

Nå må jeg løpe – for lokket skal av her !

Tips oss hvis dette innlegget er upassende