Sommeren er på hell, fryser og skap fylles opp med sommerens beste minner. De med smak av den sommeren som var. Vil gjerne invitere dere med på en liten tur og vise frem en av mine hobbyer,urtedyrking. Dette er planter som du kan ha i en enkel verandakasse eller plante ute på en solfylt plass. Hos meg gror det ca 30 sorter og de er med på å skape en liten sansehave med sine farger, smaker, dufter og sitt insekt-tekke.

 

Fransk estragon (Artemisia dracunculus)..hvilket betyr noe al’a dragens skjegg. Røttene ligner litt på sammenkveilede ormer og dette er en plante man trodde kunne helbrede bitt og forgiftninger. I dag mest kjent som en av de klassiske urtene i det franske kjøkken.

Estragon er en varmekjær plante som slett ikke setter pris på norsk klima – før den får etablert seg. Plantes i veldrenert jord på den mest solrike plassen du har. Deretter kan den høstes til langt ut i oktober og kommer villig igjen år etter år.

Medisinsk er dette ikke en plante for nybegynnere. Men som krydder i mat har den gode egenskaper som renser kroppen for avfallstoffer og styrker bla.leveren. Noen sier også at den hjelper som munnskyllevann mot tannverk, munnsår og sårt tannkjøtt. NB Skal ikke brukes hvis du er gravid.

Her i huset blir den til brukt til verdens aller beste eddik, til bearnaise, til kyllingretter, omeletter eller kryddersmør. Den tørkes, fryses og syltes..og jammen står den ikke i en hendig kasse her.. for helårsbruk.

Den er kraftig på smaken, så bare to -tre friske blader setter smak på sausen. Prøv den gjerne sammen med sellerirot, pastinakk,og gulrøtter i  et grateng..kan få noen og enhver til å spise grønnsaker. 

Oregano (Origanum Vulgare) ble i antikkens Hellas brukt som medisin mot forgiftninger og i sårbehandling. Det lyktes kanskje ikke alltid for de samme romerene mente også at oregano brakte glede til de døde..og brukte den som beplanting ved gravene. I brylluper ansees den for å bringe lykke og ble gjerne flettet inn i brudekranser. Eller simpelthen brukt som drysseurt på gulvene. En slags antikkens wunderbaum.

Smaken er kraftigere enn hos slektningen merian. Prøv den til ovnsstekte vintergrønnsaker eller i en god tomatsaus med hvitløk. Til grillet svinekjøtt med litt god olivenolje og frisk sitron blir vi helt lyriske her i huset.

Den har også gode egenskaper som mageregulerende middel,som te hjelper den mot menstruasjonssmerter, og den virker lett slimsløsende ved tørrhoste.

En urteolje laget av f.eks oregano og lavendel er herlig til massasje og hjleper mot verkesmerter og  lette reumatiske plager. Noen dråper i badevannet er også avslappende.

Oregano kan du finne viltvoksende i kyststrøkene sør i norge..hvis du er heldig. Den kan plantes i bed eller kasser og er veldig populær hos de fotoglade, da den tiltrekker seg mange innsekter og sommerfugler under den norske sommeren.

Merian (Origanum majorana) Origanum kommer av det greske ordet oros ganos som betyr noe slikt som fjellets gleder..fordi av oss som har vandret litt i det greske landskap..så er denne vakre urten..med sine rosa blomster et kjært syn. Den ligner på oregano, men har litt mindre blader.En av de historiske urtene og det er funnet spor etter den i det nordlige europa helt siden middelalderen.

Veldig hardfør og kommer igjen flere ganger i løpet av sesongen. men frost sier den nei takk til,så dekk den til hvis du vil ha den tilbake til neste sommer.Knip av stengelene,så setter den nye skudd.

Inneholder virkestoffer som virker fint for magen, krampestillende og litt søvndyssende…har til og med lest at den kan virke positivt for de som har MS. Stressrelaterte mageproblemer og uro i kroppen er andre virkeområder.

Herlig til hjemmelaget arrabiata med ferske tomater,til urtebrød eller på pizzaen.Et must for de som er glad i italiensk mat. Vi lager en ovnstekt kylling med fyll av sitroner..og med masse merian under brystskinnet.

I et godt urtebed må det finnes venner, en urtevenn hos meg er

Ringblomsten (Calendula officininalis) eller blomst for hver måned. det er nok i litt sydeligere strøk den blomstrer helårlig..men nevner at den har nye blomsterknopper her i dag, så det kan jo hende…Den er ettårig, men sår seg villig selv.

I tidligere tider brukte de ringblomster i en form for øyenskyllevann fordi det å se på disse blomstenes oransje farge skulle styrke synet.Men den anbefalingen kommer ikke fra meg. Skal du bruke den medisinsk vær nøye på å sjekke at du bruker rett plante. Dens medisinske egenskaper er mange, tar med svettedrivende, antiseptisk, vanndrivende og den motvirker svie etter f.eks bistikk. Ringblomsten kan blandes til en  salve som skal hjelpe mot sprukne blodkar, åreknuter og hemmorider!  Anbefales ved pms og menstruasjonsplager, men igjen ikke til gravide.

En ringblomst gir masse kronblader, og du kan bruke dem friske eller tørket i matlaging. Lekkert og smakfullt i salater, urtesmør og som kakepynt. Til ris og kaker gir den en lekker gulfarge som minner litt om safran.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende